GAU:DI2
Governance, Architecture and Urbanism: Democracy and Interaction

Eurooppalaisten arkkitehtuurilaitosten verkosto, joka syntyi Euroopan Yhteisön Kulttuuri 2000 -ohjelman tukeman GAUDI1:n aikana, jatkaa toimintaansa entistä yhtenäisempänä ja aktiivisempana tarkoituksenaan sekä syventää tarjontaansa että lisätä yhteistyötä entisestään. EU:n tuki mahdollistaa monipuolisen toiminnan ja ohjelmiston vuosiksi 2005–2008.

Mukana ovat Suomen rakennustaiteen museon lisäksi Cité de l’architecture et du patrimonie (Pariisi), Mies van der Rohe Foundation (Barcelona), The Lighthouse (Glasgow), Architecture Foundation (Lontoo), the RIBA (Lontoo) ja CIVA, the International Centre for Urbanism, Architecture and Landscape (Bryssel), joka on myös ohjelman johtaja.

GAUDI2 -hankkeen yksi pääpyrkimyksiä on yhteisen tekemisen ja yhteisen näkyvyyden lisääminen. Kestävän kehityksen teema on laajasti mukana, samoin arkkitehtuurikasvatus. Suomen rakennustaiteen museo toiminta näiden kolmen vuoden aikana keskittyy erityisesti näihin teemoihin. Rakennustaiteen museo ja the Lighthouse Skotlannista ovat tuottaneet yhdessä kestävää kehitystä arkkitehtuurissa käsittelevän, erityisesti lapsille ja nuorille suunnatun näyttelyn, jonka ensiesitys oli Rakennustaiteen museossa vuodenvaihteessa 2006–2007. Näyttelyn oleellisia osia ovat erityyppiset työpajat, monipuolinen verkkomateriaali ja opettajille suunnattu valmis opetusmateriaali. Näyttelyn verkkosivut www.mfa/uvv

Kestävän kehityksen teeman toinen pääprojekti on arkkitehtiopiskelijoille järjestettävä arkkitehtuurikilpailu. Ideana on teeman liittäminen tiettyjen arkkitehtikoulujen opinto-ohjelmaan ympäri Eurooppaa ja teeman työstäminen työpajoissa. Itse kilpailu tulee olemaan avoin kaikille opiskelijoille. Kilpailun voittajien työt pienoismalleina tulevat olemaan pääosassa näyttelyssä, joka aloittaa kierroksensa Venetsian biennaalista 2008. Suomesta mukana on Oulun yliopiston arkkitehtiosasto.

Rakennustaiteen museo pyrkii käsittelemään kestävän kehityksen teemaa eri muodoissa ja sitomaan erilaiset toimintamuodot yhteen niin, että kolmivuotisen hankkeen aikana asiasta syntyy laaja kokonaiskuva. Yhteenveto tehdään lopuksi seminaarin muodossa.

Verkoston uudistunut graafinen ilme uusine logoineen tulee parantamaan ja vahvistamaan näkyvyyttä. Ohjelman julkaisuissa pyritään tietyyn yhdenmukaisuuteen ja kirjamessujen esiintymiseen panostetaan. Kokonaan sisällöltään ja graafiselta ilmeltään uudistuneille sivuille tulee kokonaan uusi GAUDIKIDS – osasto, jonne Rakennustaiteen museo mm. tuottaa lasten elektronisen työpajan.

GAUDI2 –verkoston toimintamuodot ovat entistä tiiviimpiä yhteisprojekteja, joiden toteuttamisessa näkyy jo aikaisemmin tehty yhteistyö. Suomen rakennustaiteen museo on vahvasti mukana ohjelman kaikilla osa-alueilla.

www.gaudi-programme.net