ALVAR AALTO -MITALI

 


Akateemikko Alvar Aallon nimeä kantava ja hänen suunnittelemansa mitali on perustettu vuonna 1967 kunnioittamaan luovaa arkkitehtonista työtä. Mitali voidaan antaa elossa oleville henkilöille, jotka ovat erittäin merkittävällä tavalla ansioituneet luovan arkkitehtuurin alalla.

Nykyisin kolmen vuoden välein jaettavan mitalin ovat perustaneet vuonna 1967 Suomen Arkkitehtiliitto, Suomen rakennustaiteen museo (nyk. Arkkitehtuurimuseo) ja Rakennustaiteen seura. Mitalin jakamisesta vastaavat näiden lisäksi Alvar Aalto -säätiö ja Helsingin kaupunki.
 
Mitalisivusto
Mitalistit
Säännöt
 

JUHLAVUOSI 2017

 
Vuonna 2017 Alvar Aalto -mitali täytti 50 vuotta. Sen kunniaksi mitali jaettiin poikkeuksellisesti jo kahden vuoden kuluttua edellisestä mitalistista. Mitalin juhlavuoden arkkitehti on Zhang Ke (s. 1970) joka kuuluu ZAO/standardarchitecture-toimistoineen Kiinan nouseviin nykyarkkitehteihin.
Zhang Ken tuotantoa esiteltiin Arkkitehtuurimuseossa mitalin jaon myötä avautuneessa näyttelyssä.
 
Tuomaristossa mukana olivat japanilaissyntyinen arkkitehti Toshiko Mori, tanskalainen arkkitehti Tina Saaby sekä suomalaiset arkkitehdit Asmo Jaaksi ja Vesa Oiva.
 
Maailmanlaajuisesti tunnustettu Toshiko Mori johtaa nimikkotoimistoaan Toshiko Mori Architectia. Morin toimisto luo arkkitehtonisia ratkaisuja, jotka parantavat elämänlaatua ja kunnioittavat kunkin alueen ainutlaatuista kulttuuria.
 
Tina Saaby on toiminut Kööpenhaminan kaupunginarkkitehtina vuodesta 2010, ja hän on kartuttanut kokemusta suunnitteluarkkitehtina arkkitehtitoimisto Witraz Architectsin johdossa. Lisäksi hän pitää puheenjohtajan paikkaa Royal Academy of Artsin neuvottelukunnassa.
 
Asmo Jaaksi on yksi arkkitehtitoimisto JKMM Architectsin perustajista. Toimisto on lähes 20 vuotensa aikana kopannut useita arkkitehtuuripalkintoja ja -ehdokkuuksia. Jaaksi itse johtaa muun muassa Helsingin Lasipalatsiin rakentuvan uuden Amos Rex -taidemuseon rakentamista.
 
Vesa Oiva lukeutuu puolestaan nuoren arkkitehtipolven osaajiin. Hän on perustanut arkkitehtitoimisto Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy:n, jonka ilmaisuvoimainen ja käyttäjäystävällinen arkkitehtuuri on noussut esiin erityisesti arkkitehtuurikilpailujen kautta.